Σάββατο 20 Απριλίου 2019

το τσιγαρο ηρεμει

το τσιγαρο ηρεμει
φωτό γενεθλίων
ασπρες τριχες στα 25

«Εμείς είχαμε μια καταγγελία μόνο στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου ήμουν, στις κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία, ότι υπήρξαν σε ένα συγκρότημα προσημειωμένα ψηφοδέλτια. Υπάρχει μια αναφορά ενός συναδέλφου παρατηρητή για αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ενημερωμένες οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης σε διάφορα σημεία της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρεμένος, υπενθυμίζοντας παράλληλα, πόσο ευαίσθητη είναι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με έντονη την παρουσία του στρατού.


το τσιγαρο ηρεμει


Ο κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε και στις συλλήψεις των ξένων παρατηρητών που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός συνάδελφου του Γερμανού βουλευτή, στον οποίο οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν να βρεθεί στο σημείο όπου θα έλεγχε τη διαδικασία.


«Του απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία, γιατί οι Αρχές είπαν ότι σε κάποια προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κρατούσε κουρδική σημαία. Και αυτός ήταν ό λόγος όπως είπαν που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στην Τουρκία, όπως και ενός άλλου μέλους του κοινοβουλίου».


Επιπλέον, ο κ. Βαρεμένος σημειώνει πως έγιναν καταγγελίες για επίθεση ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος σε παρατηρητές του φιλοκουρδικού κόμματος σε μια περιοχή και υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί.


Το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του Σελαχατίν Ντεμιρτάς – ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής, καθώς κατηγορείται για τρομοκρατικές δραστηριότητες - κατάφερε να ξεπεράσει το 10%, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου