Τοποθετούμενος στο ζήτημα που έθεσε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη επί των ανισοτήτων στις αμοιβές ανδρών – γυναικών στην αγορά εργασίας ο κ. Τσακαλώτος αιφνιδίασε τους παρισταμένους δηλώνοντας τα εξής: «Τα τελευταία 20 χρόνια η γυναίκα μου παίρνει πολύ περισσότερα από όσα παίρνω εγώ».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Δεν είμαι οπαδός του ανταγωνισμού, είμαι οπαδός της αύξησης της παραγωγικότητας. Συμβαίνει να έχουν λιγότερο εισόδημα οι γυναίκες, αλλά όχι γιατί στην ίδια επιχείρηση είναι λιγότερο ικανές από τους άνδρες, αλλά γιατί βλέπουμε να κάνουν εργασίες που αμείβονται λιγότερο».
Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε και στο γεγονός ότι πολλοί άνδρες θέλουν να επιβεβαιώνεται το εγώ τους έναντι των γυναικών στο χώρο εργασίας. «Θεωρώ ότι κι εγώ θα ήμουν πολύ καλύτερος υπουργός Οικονομικών αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά γιατί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να κάνω «ego μασάζ» σε διάφορους», είπε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως και η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ένα θέμα που απασχολεί διεθνώς τα ΜΜΕ, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα. «Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει ένα φεμινιστικό κίνημα που να πιέζει για αλλαγές» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας ότι «ο σεξισμός έχει αυξηθεί» στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.
Η συγγραφέας του βιβλίου Αντιγόνη Λυμπεράκη ανέφερε από την πλευρά της πως παρενόχληση δεν κάνουν μόνο οι κακοί δεξιοί και πως το φαινόμενο διεισδύει και σε αριστερές, «επαναστατικές καρδιές».
Για τις ανισότητες τόνισε τα εξής: «Δεν είμαι ευτυχισμένη με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών γιατί αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας συμφοιτητής μου θα δουλέψει περισσότερο, θα κάνει καριέρα και θα παίρνει υψηλότερο μισθό και για τον πρόσθετο λόγο ότι τα φύλα δεν είναι μόνο δύο αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικότητας».
Στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στον Ιανός Cafe συμμετείχαν η συγγραφέας του βιβλίου, καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντιγόνη Λυμπεράκη και η επιχειρηματίας Κάλλια Καμπουρίδου. Την κουβέντα συντόνισε η αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων της «Καθημερινής» και συγγραφέας Ξένια Κουναλάκη.
Το «Γυναίκες στην οικονομία» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) φωτίζει θέματα όπως: Τι θα πει ισότητα στην εργασία και γιατί έχει σημασία να εργάζονται οι γυναίκες; Η εργασία επηρεάζει µόνο τη δική τους ελευθερία και ανεξαρτησία ή ενδιαφέρει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας;
ποιοι διασημοι μενουν εκαλη
ποιοι διασημοι μενουν εκαλη
διευθυνση ανατολικης αττικης α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου